Havalandırma Sistemleri
Kapalı bir ortamın havasını değiştirmek amacıyla farklı yöntemlerle, çeşitli araçlar kullanarak dışarıdan temiz hava akımının içeriye alınarak içerinin havasının değiştirilmesi işlemine havalandırma denir . Kapalı ortamda bulunan istenmeyen kötü havayı dışarı atmak ve temiz havayı içeri almak için iyi bir havalandırma sistemi seçilmelidir . Bir ortamı ısıtma, soğutma veya havalandırma için ilk yapılması gereken işlem uygun sisteme karar verilmisi gereklidir .
Havalandıma sistemleri çeşit olarak veya kullanım alanı olarak bir çok sektörde kullanılır. Kullanım alanları sektörlere göre değişebilir . Toz Toplama Ünitesi ,endüstride havanın temizliği açısından havalandırma sistemleri sıklıkla kullanılır .
Avantajları ise ortamdaki kirli havayı temiz havaya çevirerek çalışanların veya orda bulunanların daha rahat nefes almasını sağlar . Eğer düzgün bir havalandırma sistemi kullanılmıyorsa toza bağlı hastalıklar meydana gelebilir. Örneğin silikoz, asbestoz, berillioz, bisinoz gibi hastalıklar toza bağlı hastalıklardır.Bir diğer kullanımı Sulu Filtre ,kimyasal içeriği olmayan sektörlerde kullanılır.Örneğin restorant .. Bu gibi iş yerlerinde sulu filtre havalandırma sistemi ortama yayılan kokuları önlemek içindir . Örneğin mutfaklarda yapılan yemeklerin kokularının içeride oturan müşterileri rahatsız etmemek amacıyla kullanılarak kokunun bir kısmının dağılmasını önler. Baca Tipli Sulu Filtre ,sanayi devriminin ardından sanayileşmede atmosfere çıkan zararlı gazların insanları kötü yönde etkilemesinde yer alır . Buna Örnek olarak İngilterede sanayileşmeden sonra olan toplu ölümler . Baca tip sulu filtre, işletmelerde bulunan hava ve atık gaz tahliyelerinin atmosfere karıştırılmadan noktada filtre edilerek salınmasını sağlar.Elektro Statik Filtreler, elektrostatik hızlandırma prensibini kullanarak havadaki koku, is, duman, yağ, toz gibi partikülleri elimine ederek, işletmelerin dışarıya saldıkları kirli, kötü kokulu ve yağlı havayı arındırır. Örnek boya fabrikası vb. Karbon Filtre , yaygın olarak kullanılan havalandıma sistemlerinde endüstriyel adsorbanlar arasında çevre kirliliğini kontrol amacıyla, şu anda kullanıllan adsorbanların en önemlisi, yüksek gözeneklilire sahip aktif karbonlardır. Ticari olarak kullanılan karbonlar odun, turba, linyit, kömür, mangal kömürü gibi ürünlerden elde edilen karbonların çeşitli işlemlerden geçerek aktive edilmesidir.
Bu gibi kullanım alanları çok geniş olan havalandırma sistemlerinin insan sağlığı ve temiz hava için hemen hemen her sektörde kullanılması gerekmelidir .